Sötningsmedel till perfekt söt smak fast på ett nyttigt vis

Det är jättemånga som troligen aldrig kan tänka sig livet utan.

Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Ett populärt ämne är sackarin som man ta med bibehållet gott samvete.

Bra samvete eller inte, sackarin är numera inte det enda eller ens den bästa metoden till att söta med.

Sackarinet upptäcktes redan under 1800-talet och är en form av sötningsmedel som många använder i kaffe och te istället för socker. Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.

Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.

Ett annat bra alternativ är Sukralos som sötningsmedel som smakar gott och har bara ett fåtal kalorier.

Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Cyklamat är återigen ett sötningsmedel fast svagare än Sukralos.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.

Ett annat sötningsmedel som är mycket känt är aspartam som är uppbyggt av två olika aminosyror, nämligen fenylalanin och asparaginsyran. Du hittar Aspartam i många produkter som marknadsförs för viktminskning och det bryts ned till fenylanin vid användning.

Nackdelen med Aspartam är att den smakar en del kemiskt.

Det finns även medel som är naturliga och därmed mycket populära

De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.

Då stevia som också kallas för sötflockel kom ut på marknaden så var det många som blev glada.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Stevias sötströ ger en sötning ungefär 18 ggr vanligt socker.

Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.

Ännu ett sötningsmedel, denna gång helt naturligt är Erytritol som finns i äpplen och päron. Smakar och ser ut som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.

Sukralos och Erytritol kan vara svårt att hitta i vanliga butiker men på prisad.se och allt-fraktfritt.se finns de alltid.

När du väljer och vrakar bland alla sötningsmedel kan det vara skönt att veta att bland de articifiella ska du stoppa i dig stora mängder innnan det kan anses vara skadligligt.

Om inget av de naturliga sötningsmedlen passar dig kan du ju alltid försöka dig på sackarin eller Sukralos. Vilken som ska bli din favorit får din egen smakupplevelse avgöra.