Bättre och sämre socker

Socker är ett samlingsnamn för ett rejält antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.

Socker är sött och rikt på energi och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.

I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker mestadels om raffinerad sackaros.

Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker såsom bit- eller strösocker.

Det finns många skilda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.

Vi stoppar i oss allt för mycket socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.

Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk såsom Coca Cola är inte nyttigt.

Visste du att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?

Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer samt mineraler vilket du knappast finner i en CocaCola burk.

Men låt oss ta en titt på lite skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.

Polydextrose Fibrer

Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.

Ca 9% är sockerarter, resterande är fibrer.

Ungefär 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.

Finns i flera olika livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”

StröSöt – som strösocker men med flera olika namn

Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar enbart ungefär 75% sötma mot socker.

Strösöt är en 100% okonstlad produkt och det officiella namnet är Erytritol.

Säljs under en mängd varumärken,

Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.

Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.

Noll kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).

Ser ut som och innehar samma granulering som strösocker.

Förekommer naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.

Sucralose flytande

Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.

Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.

Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.

Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men till fullo sockerfritt.

Smakar som socker.

Finns som sacketter, totalt kolhydratfria, skänker blott sötman och är utmärkt till kaffe, te och liknande.

Sacketter skänker endast sötman.

Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix med maltodextrin.

Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med hjälp av syra och/eller enzymer.

Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en oerhört lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.

Maltodextrin tillämpas främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp raskt i kroppen.

Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.

Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.

Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger fyra kcal per gram.

Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.

Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin nästan 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.

Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, ej en laxerande verkning vid överkonsumtion

Användning

Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ca 2000 i Europa.

Substansen tillämpas som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.

Debatten gällande risker

Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.